• Din varukorg är tom

Så får du bort bivax

Det bästa är såklart att alltid använda ett underlägg till dina bivaxljus så att du inte får vax på en yta som är känslig. Om oturen ändå är framme så har vi lite tips här.

Plastburk, underlägg, etc:
Bivax krymper i kyla. Sätt in behållaren i frysen tills den är helt kall. Ta ut den ur frysen och peta med nageln, en smörkniv eller något annat som inte är vasst för att undvika skador på kärlet, underlägget, etc. Du kan även värma behållaren, underlägget, etc. i en ugn på låg värme bara tills vaxet börjar smälta (ca 65 grader). Häll sedan ut och torka bort återstoden av vaxet med en pappershandduk. Var försiktig, eftersom behållaren kan bli varm från ugnen.

Textilier:
Ta bort så mycket vax som möjligt med händerna. Placera hushållspapper (utan tryck) eller tidningspapper över vaxet och stryk området med ett varmt strykjärn för att få vaxet att smälta och pappret att suga upp vaxet. Flytta så att en ren/ny del av pappret ligger över fläcken tills pappret inte längre suger upp något nytt vax. Tänk på att värmen kan skada vissa material, så om du är osäker, prova först på ett mindre ställe där det inte syns. Tvätta därefter tvättbara tyger med fläckborttagningsmedel. Använd annars en miljövänlig kemtvätt och var noga med att visa fläcken.


Trä och andra hårda ytor:
Det finns olika sätt att ta bort vaxet på hårda ytor. Beroende på hur känslig ytan är kan följande tillvägagångssätt väljas:

  • Använd en degskrapa eller en stekspade och skrapa bort vaxet. Var försiktig så du inte repar ytan.
  • Ta/peta bort så mycket av vaxet som möjligt. Värm området med en hårtork på låg värme. När vaxet mjuknar, torka bort det med hushållspapper eller en mjuk trasa.
  • Ta/peta bort så mycket av vaxet som möjligt. Placera isbitar i en plastpåse och lägg påsen på området med bivax för att det ska bli hårdare. Tryck försiktigt vaxet med en plastspatel eller ett kreditkort. Var försiktig så att du inte skadar ytan.
  • Använd lite citronolja och en mjuk trasa. Bivaxet blandas med citronoljan och kan torkas upp direkt. Testa citronolja på en liten yta först för att säkerställa att inte materialet blir påverkat.

Ljusstakar:

Placera ljusstakar med spillt bivax i en frys i ungefär en halvtimme. Därefter är det lätt att få bort vaxet. Vissa material så som porslin, glas och kristall går bra att diska av i varmt vatten och diskmedel efteråt.