• Din varukorg är tom

Bin och bivax

Visste du bivax är gjort av honung? Bina samlar nektar och pollen för att göra honung och därmed mata sin kupa. När arbetsbina äter honung producerar de vax. De tuggar vaxet tillsammans med lite honung och bygger sexkantiga kammare för att använda som bi-bb och för att förvara honung. När biodlarna skördar honungen samlas samtidigt vaxet in.

För miljön och ett hållbart samhälle är bin avgörande. Den pollinering som bin och humlor utför är en livsnödvändighet för vår planet. Inga är så effektiva som honungsbin, och två tredjedelar av det vi äter har sin grund i deras arbete. För varje halvt kilo bivax som görs av honungsbiet, har flera miljoner blommor pollinerats.

Strukturen på vaxkakorna är ren ingenjörskonst. Den består av sexkantiga cylindrar som passar perfekt sida vid sida. Det har visat sig att cellerna i hexagoner är den mest effektiva formen för att använda minsta möjliga mängd vax och samtidigt förvara största mängden honung. Hexagonen har också visat sig vara en av de starkaste möjliga former med minsta mängd material.

Bivax är en gåva från naturen och symboliserar enkelhet och hälsosamhet. Bivax är 100 % naturligt och en förnybar resurs och har använts genom tiderna, bland annat för att göra stämningsfulla ljus.

Pillar Rose Pillar Rose

Varför använder vi bivax?

Det är en fröjd att arbeta med 100 % bivax. Det är följsamt, lite segt och i varje droppe kan man känna att det är helt naturligt.

Våra ljus är gjorda av 100 % rent bivax, en av naturens perfekta produkter. Varje ljus är handgjort och handhälls med tålamod och kärlek.

Användningen av naturliga material är ett absolut måste i by Bestis ljuskollektion.
100 % bivax
100 % bomullsvekar
absolut ingen tillsatt doft


Bivaxet vi använder är såklart naturligt fritt från palmolja och paraffin och har en härligt lång brinntid.

Framtagning av bivax

Vi får ofta frågan varför bivax skiljer sig från andra "naturliga vaxer". Det finns många nackdelar med andra alternativ, det viktigaste skälet för oss är dock att bivax är det enda naturliga vaxet. Bivax är redan färdigt! Den enda processen för att skapa det färdiga bivax vi använder är att mekaniskt filtrera bivaxet.

Vi använder både gult oblekt bivax och vitt blekt bivax. Det vita bivaxet är blekt på ett mekanisk vis med blekjord.

Förbränningen

Att det bildas mindre sot och ofullständigt förbrända restprodukter från bivaxljus jämfört med ljus av stearin och paraffin är dokumenterat. Detta verkar rimligt då den kemiska sammansättningen av bivax innehåller mer estrar och fettsyror (fler syreatomer) och därmed lättare förbränns till koldioxid och vatten utan att det blir kvar så mycket kol och kolväten. Bivax har också högre smältpunkt vilket förbättrar förbränningsprocessen.

Det finns anekdoter om folk som fått förbättrad nattsömn och minskade astmatiska besvär då de eldat bivaxljus i sovrummet innan läggdags. Dessa förbättringar verkar vara jämförbara med dem som kan uppnås med hjälp av anjon-luftrenare.

Att negativa joner är ett sätt att rena luften från partiklar finns det forskning på. Att det bildas neutrala och laddade sot-partiklar vid olika förbränningar finns rapporterat. Det är möjligt att det bildas negativa joner vid förbränning av bivax. Vi har dock inte hittat någon forskning på sambandet mellan bivaxljus och bildandet av negativa joner, varken i Reaxis eller Scifinder (som täcker det mesta av den kemiska och biokemiska litteraturen).